Coaching
Coaching
In deze paragraaf gaan we in op de hoofdstukken die te vinden zijn aan de rechterkant.
Wat is de vraag?
Ik ben best tevreden. Een goede baan, mooi huis, de kinderen doen het goed op school, niks te klagen eigenlijk. En toch… Er ontbreekt iets. Maar wat?
Ik heb het idee dat het leven een beetje aan me voorbij gaat. Misschien moet ik iets anders gaan doen. Maar wil ik dat echt? En wat dan?
Ik wil dat met rust gelaten worden. Iedereen wil altijd maar van alles van me. Zien ze dan niet dat ik zelf ook behoeften heb? Kan er ook eens rekening gehouden worden met mij?
Ik wil iets anders. Ik weet ook wat. En geloof ook dat ik dat kan bereiken. Maar: Hoe? Er gaat van alles door mijn hoofd. Wie helpt mij orde aan te brengen in die chaos?
Ik wil ook van alles. Maar niet alles kan in het leven. Zo is het nou eenmaal. Het is wat het is. Of misschien toch niet?
Zomaar een aantal vragen. Wat is de volgende stap? Berusten in de situatie zoals die is, of is er behoefte aan verandering?
Mensen die een antwoord willen op dergelijke vragen roepen de hulp in van een coach.
Coaching is een begrip dat steeds meer bekendheid geniet. Zowel het aantal coaches als de mensen die gebruik maken van een coach (coachees) neemt de laatste jaren toe.
Bij bestudering van websites waar coaching wordt aangeboden blijkt dat er over coaching verschillende opvattingen bestaan. De ene coach hanteert een no-nonsense benadering, de andere zoekt het meer in het spirituele. Meestal is dit al te zien aan de stijl van de website.
Wat is coaching?
Coaching is veranderen onder begeleiding. Samen met een coach worden denkbeelden, het gedrag dat uit die denkbeelden voortkomt en de bijbehorende gevoelens veranderd. Mensen doen een beroep op een coach wanneer ze een bepaald doel voor ogen hebben maar zich belemmerd voelen in het bereiken daarvan. Samen met een coach willen ze achterhalen wat die belemmering veroorzaakt. Meestal zijn dat hardnekkige gedachtenpatronen waarvan ze zich soms niet bewust zijn.
Veranderen betekent het loslaten van zekerheden. Dat is moeilijk. Men houdt vast aan zekerheden omdat ze meer voordelen dan nadelen lijken te bieden. Of dat zo is wordt tijdens het coachen ter discussie gesteld.
Het vervangen van oude zekerheden door nieuwe zekerheden kost tijd. Zodra het nieuwe geaccepteerd is en het oude, ongewenste is vervangen door het nieuwe is het doel bereikt.
De doelen kunnen variëren van (hernieuwde) zingeving tot het verbeteren van relaties met naasten, collega’s of leidinggevenden.
Soms is het voor iemand niet duidelijk of het mogelijk is om een bepaald doel te verwezenlijken. Coaching brengt de sterktes waarover iemand beschikt aan de oppervlakte.
Wat is coaching niet?
Coaching biedt geen standaard oplossing. Als iemand naar de dokter gaat zal de dokter aan de hand van de beschreven klachten een diagnose opstellen. Wat daarop volgt, zoals het voorschrijven van een recept of een behandeling, ligt al vast en is voor nagenoeg iedereen hetzelfde. Om de klachten te verhelpen is men afhankelijk van de dokter. Bij de relatie tussen een coach en een coachee is geen sprake van die afhankelijkheid. De coachee beschikt zelf al over de mogelijkheden om van de ‘klachten’ af te komen, de coach helpt om die mogelijkheden te ontdekken.
Bij coaching krijgt niet iedereen hetzelfde recept of behandeling. Ook al mogen op het eerste gezicht de ‘klachten’ hetzelfde lijken, de aanpak verschilt per individu. Aan het eind van een coaching traject beschikt men zelf over voldoende kennis (over zichzelf) om alleen verder te gaan.
Coaching is niet het blootleggen van tekortkomingen.
Coaching is geen therapie. Er is bij de coachee geen sprake van een te genezen lichamelijke of psychische aandoening.
Bij coaching wordt niet in het verleden gezocht. De blik is gericht op het heden, op de mogelijkheden die er nu zijn. Van daar uit wordt naar de toekomst toe gewerkt.
Wat is een coach?
Een coach is iemand die luistert. Naar aanleiding van wat hij hoort stelt hij vragen. Aan de hand van de antwoorden maakt hij duidelijk wat op dat moment voor de coachee zelf nog onduidelijk is. Hij helpt de coachee bij het vinden van sterke punten die het bereiken van een gewenst doel mogelijk maken.
Hoe ga ik te werk?
Op de website (onder contact) vind je een contactformulier dat je kunt invullen. Het is handig als je hier in het kort aangeeft wat je coachvraag ongeveer inhoudt. Je kunt opgeven op welk tijdstip je het liefst gebeld wil worden.
Tijdens het telefoongesprek kijken of we of je vraag aanleiding geeft tot een traject. Daarna maken we eventueel een afspraak voor een kennismakingsgesprek om wat dieper in te gaan op je vraag en om te kijken of er een klik is en of we daadwerkelijk een traject in zullen gaan. Dit gesprek is gratis.
Het traject zal als volgt inhoud gegeven worden:
Eerst bepalen we samen nauwkeurig wat je doel is. Ik stel open vragen vanuit een onbevooroordeelde positie zodat we een zo compleet mogelijk beeld krijgen van dat doel.
Daarna zoeken we uit wat je mogelijkheden zijn om dat doel te bereiken.
Tijdens het traject kijken we hoe je die daadwerkelijk mogelijkheden toe kunt passen om veranderingen in je doel te bereiken. Hierbij komt ook huiswerk kijken.
Ik zeg nooit wat je moet doen. Je doet alleen wat binnen jouw mogelijkheden ligt en waarover we het samen eens zijn dat je het kan.
We laten het verleden rusten, daar veranderen we toch niks meer aan. We kijken vanuit het heden naar de toekomst.
Uiteindelijk bepalen we samen of je doel bereikt is.
Soorten coaching:
Balans werk en privé
Assertiviteit
Contacten met anderen (bijvoorbeeld in de werksfeer)
Het gevoel vast te zitten in de huidige situatie
Eenmalige sessie:
We willen allemaal wel eens ons hart luchten, onze gal spuien, onze ideeën verkondigen, ook al weten we niet of we ze überhaupt kunnen verwezenlijken. Soms willen we eens lekker sparren met de werkelijkheid zonder daar meteen consequenties aan te verbinden.
In principe hebben we daar goede vrienden voor. Maar een vriend zal misschien toch een bepaald vooroordeel hebben, of geneigd zijn een advies aan je op te dringen.
Of erger nog, zeggen dat je niet moet zeuren. Of gewoon niet luisteren.
In eerste instantie hebben we allemaal het recht te zeggen wat we willen, zonder dat er meteen een waardeoordeel over wordt geveld.
Een coach heeft een luisterend oor. Hij zal het niet onvoorwaardelijk met je eens zijn, maar zal wel vanuit een open instelling feedback geven.
Wandelsessies:
Het is ook mogelijk sessies al wandelend te houden. In sommige gevallen werkt dit voor de coachee ontspannend. Omdat men niet tegenover elkaar zit kan het gesprek als minder confronterend worden ervaren. Het gesprek vindt op deze manier in een wat informelere sfeer plaats.
De locatie is het W.G. Vliegenbos in Amsterdam Noord, of op een in overleg gekozen locatie.
Locatie
Sessies vinden plaats op de Nieuwendammerdijk 115 Amsterdam Noord, of eventueel bij de coachee thuis. De wandelsessies vinden plaats in het
W.G. Vliegenbos in Amsterdam Noord. Een door de coachee uitgekozen locatie kan eventueel ook.
Tarieven
Tarieven (inclusief voorbereiding):
Per sessie (60 minuten) €80.- (inclusief BTW)
Eenmalige sessie (anderhalf uur) €120.- (inclusief BTW)
Gezien het individuele karakter van coaching en afhankelijk van je vraag kan het aantal sessies verschillen van vier tot tien. In het begin van het traject wordt in overleg een schatting gemaakt van het aantal benodigde sessies.
Coaching wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. Soms heeft een werkgever budget voor coaching, omdat dit als persoonlijke ontwikkeling wordt gezien.
Voor zelfstandigen zijn de kosten van een coachingstraject fiscaal aftrekbaar.